Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
25.12.2008 16:57 - Коледа, аре само да не ме занимаваш...
Автор: innuendo Категория: Лични дневници   
Прочетен: 8122 Коментари: 18 Гласове:
1

Последна промяна: 01.01.2009 17:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
София е пуста. В сутринта, преди Бъдни вечер, София е пуста. Такава, каквато всеки софиянец я сънува. Такава, каквато всеки софиянец я мечтае. Опразнена от селяни и покрита със сняг. Същата тази София, която точно преди 15 часа е била мрачна и препълнена с коли и хора, сега е пуста и светла. Единствените хора, които се мяркат, са продавачките на вестници. В този рядък ден те са излезли от малките си кутиики, дотътрили са се до другите си малки кутиики и бавно са подредили вестниците, като са ги закрепили с ластик за гащи, точно както всеки ден са правили.

Но в този рядък ден те са станали по-късно, защото не е имало за кого да работят толкова рано. От точно такава продавачка си купих един Maxim, който в последствие така и не прочетох. И точно в една такава сутрин бях тръгнал към автогарата, за да си закарам дебелия, селски задник на село. Всъщност беше споменатата сутрин и никоя друга.

И ако София е пуста по центъра, то автогарата се пука по шевовете. Една малка затворена система от паникьосани хора, мрънкане и (уж случайни) лакти в ребрата. Четвърт от хората са статични при гишетата, другата четвърт са статични по кафенетата, а останалата половина влизат и излизат от сградата, обикалят я и пак влизат и излизат, без ясна представа, къде отиват. Единствената им идея е да огреят навсякъде. И, разбира се, не успяват.

Аз имам предимство. Аз съм сам. Никой не ми опява, че е трябвало да дойдем по-рано. Никой не ми обяснява, че първо е трябвало да питам на 26-то гише, а не на 24-то, въпреки, че от 26-то винаги ме препращат на 24-то. Никой не ми мрънка, че бабичката с червения пуловер ме е предредила. Това го мрънкаха на някой друг. Аз бях щастлив, встрани от чуждата мъка.

Всички се държат все едно за първи път пътуват. Все едно от това зависи тяхното съществуване. Все едно четиридесет минути чакане са непоносимо мъчение. Аз имам едно правило. То гласи: "Пътувай, когато ти се иска." Точно това правило бях пренебрегнал в този ден и вместо да спя до обяд, и тогава да потегля, аз отидох в десет без нещо на място, и се нагледах на глупости. Всички тези хора са станали рано с мисълта, че ще изпреварят суматохата. А аз ставам късно с мисълта, че всички стават рано.  Но да поговорим за глупостите.

Ето и някои от тях:
- опашките по гишетата, които се пресичаха една друга и създаваха объркване и задръстване.
- въртящата врата на изхода към автобусите - като се мушнеш с още трима в едната и четвът, винаги се намира някой идиот да те подпре отзад, за да не ти е толкова самотно.
- хората, които препускаха с колеми куфари между гарата и автогарата в търсене на перфектното решение.
- хората, които си бяха объркали автобусите.
- хората, които бяха твърдо убедени, че 2 минути преди тръгване, един автобус, в деня преди Коледа, НЕ МОЖЕ ДА НЯМА свободни места.
- дебелите, малолетни момичета, които си изкарват пари с пробутване на картички, като междувременно пушат тънки цигари и изглеждат точно като пъпчиви овци.
- онази перфектно замръзнала част върху асфалта, някъде между сектор 28 и 29, на която толкова народ се разчекна, че реших, че поставят пиеса.
- хората с комплекс за притежание, които решават, че точно определено място, от същия асфалт, си е лично тяхно и ти застават на интимно разстояние отзад, колкото да се смутиш и да се махнеш, или да отстъпиш небрежно с пета върху върховете на новите им обувки.

При моят късмет бях убеден, че точно в този час ще се падне един познат шофьор, което автоматично значеше, че щях да си намеря лесно място в автобуса. Така и стана. А шофьорът ги кастреше наред - който е с талонче да влиза, който е с пари - да ходи, да си купи билет за след 40 минути. Аз бях с талонче. Всички окастри. Освен една хубава мацка, която, заради прекрасните си очи получи място на мига, а отвън се чу едно пронизително: "А мен защо не ме пусна!!??" Баси тъпия въпрос! То е очевидно. Някои неща просто не се променят.

Точно тогава се усмихнах за пореден път. Бабата с червеният пуловер, която седеше до мен, ми се ухили. Ясно беше, че ме смята за добро и образовано момче, нямаше как да извадя списание с голи жени. Затова и не извадих. Някой неща просто не се променят. Там бяха всички. Мрънкащата, слушащият, мацката с очите, недоволният, разчекнатите и закъснелите. Всички се качиха. Всички се прибраха на село. За какво беше цялата паника така и не разбрах. Ей! Вярно бе, заради Коледа! Пуста Коледа! Ами тогава ... всичко хубаво и...
... merry fucking Christmas на всички Ви.

За всички, които са стигнали до тук. Ето и една карикатурка...
image


Тагове:   МЕ,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. dessykg - :))))))))
25.12.2008 18:21
Добре дошъл на село dude!!!
Честита Коледа ;)
цитирай
2. bloghead - Време е да заколим прасето на село
25.12.2008 18:53
ай наздраве!
цитирай
3. blog4o - И на теб така ;)))))
25.12.2008 19:44
картинката кърти :D
цитирай
4. silencemurmur - Опразнена от селяни....
25.12.2008 20:29
.... А ти с този автобус, пълен със селяни, да не си тръгвал за София?

селски поздрав

Silence
цитирай
5. fauve - brat4e,
25.12.2008 21:11
izglejdash pi4aga, ama dobre, che si tragvate pone ot vreme na vreme. Ne znaesh kolko biala i spokoina e Sofia na Koleda.
Aide nazdrave - ti s domashnata rakiika, nie s kupeshkite bludkashi :)
цитирай
6. flyco - :)
25.12.2008 22:23
Бело гуде имаш ле си? Весела Коледа!
цитирай
7. viki11 - Аре, не мисли, че като обиждаш хо...
26.12.2008 03:45
Аре, не мисли, че като обиждаш хорицата, които не са от София, а от Варна, примерно, вредиш на тях. Не, ти изглеждаш грубиян. София е София, не защото ти живееш тук, а защото е столица на цялата страна. И се прави с парите на всички българи. Не си я присвоявай. Ако ти пречи, че СОфия е столица и изхранва много хора днес, иди на село. Там никой няма да ти идва в градинката.

Не виждам твоята заслуга за София! Страна широка, намери си по-тихо местенце. Това тук е за всите българи. Щото доматите, дето ги ядеш, коледната трапеза,която редиш, някои селяни са я отгледали. А ти не можеш, използваш труда им. Оправяй се сам, щом са селяни в твоя смисъл.
цитирай
8. akasha85 - Хайде весела! :) на село си е на...
26.12.2008 09:26
Хайде весела! :)
на село си е най-Убаво :))))
цитирай
9. voinov50 - Разсмя ме...
26.12.2008 10:56
Весели празници!!!
цитирай
10. lucky5x - Селянин не е мръсна дума...!
26.12.2008 13:10
Който се чувства ,че е селянин никой не може да му помогне. Освен това са най-смешни и жалки такива хора със фалшиво самочувствие прикриващо липсата на онова възпитание и други такива неща, които добре съзнават че им липсват. И все пак "камъкът си тежи на мястото"! Наздраве и успех на всички българи,независимо от къде са!
цитирай
11. vanioni - Много добре казано!!!
26.12.2008 20:40
Весела коледа на всички, аз ти пожелавам на другата коледа да не си сам брат, защото точно в това мрънкане може да откриеш магията на коледа:)
цитирай
12. sunray - Не живея в София, не съм се и натис...
27.12.2008 04:48
Не живея в София, не съм се и натискала, други са ми представите за гражданите. Не обиждай селяните, щото от техния труд сядаш на масата и има какво да ядеш (едва ли си на фотосинтеза...)Гордост е да си селянин по произход, срамно е да си такъв по душа, както е в твоя случай. Ако в София бяха повече истинските граждани, а не такива, дето гледат отвисоко на хора, които най-вероятно са постигнали повече от тях, и чиято баба или дядо (да са живи и здрави) са от еди кое си градче или село, щеше да е наистина европейска столица.
И, както някой по-горе беше попитал, накъде си тръгнал тогава ти с този автобус, пълен със селяни? Ха-ха-ха...Като те чета, и за пореден път се убеждавам защо столицата ни не е това, което би могла да бъде - като започна от това как си се надявал да шофьора, който ще те пусне да се качиш (което май не е много типично за "гражданин" като тебе), мина през задръжките ти да си отвориш купеното списание, и стигнем до много гражданското ти "коледно поздравче" с отделни думички на английски в края на поста ти. Лелее, ми ти си бил много жалък. Определено си самотна душица, и то точно по Коледа, доста комплекси си се опитал да избиеш...Ха, дано успееш, някой хубав слънчев ден.
цитирай
13. innuendo - Аууу
27.12.2008 12:02
има хора, които се обиждат.
Това е занимателно.
цитирай
14. pseudevernia - Лелееее, колко нараними душИ са се ...
27.12.2008 18:43
Лелееее, колко нараними душИ са се навъдили по този свят...поне да можеха да четат.
цитирай
15. koker - =)
29.12.2008 11:24
Наздраве! От наше село на ваше село! :)
цитирай
16. viki11 - Аз лично, авторе, няма на какво да се ...
03.01.2009 15:54
Аз лично, авторе, няма на какво да се обиждам.
Искаш с нещо да блеснеш, и се натискаш със столичанство.
А аз ужасно съжалявам, че в София хората са адски ограничени. Искаше ми се поне в столицата да имаше повече интелигенция. Но само в чужбина й се радваме. Имам пречки, иначе бих отишла в чужбина.
Щото тук в София егати комплексираните хора, дето все гонят някого от собствената си имотност. Избрал си да живееш в СОфия, никой не те спира да напуснеш. Ако е така, ще живееш в София такава, каквато трябва да бъде - СТОЛИЦА НА БЪЛГАРИЯ. И в Лондон има повече чужденци , отколкото англичани, но който има акъл си живее на по-хубаво място.
Така че не гледай другите, а виж себе си. Създаваш изкуствени конфликти. Обиждаш, опитваш се да нараниш. Аз лично от злобни хора не приемам РАНА. Някои страдат, защото не знаят, че софиянци са уязвими и жалки също.
Колкото съм от София, толкова и не съм от София, толкова съм и от извън България. Така че не можеш да ме уязвиш с грубите си намеци.

А честита Нова година и дано поумейш.
цитирай
17. innuendo - Пак повтарям.
05.01.2009 09:38
Не мога да повярвам, че някой може да се обиди от написаното горе.
Вече е леко объркващо, а не занимателно.
цитирай
18. fear - ЧНГ
05.01.2009 12:40
Аз пък не мога да повярвам ,че някой може да е толкова глуповат и неграмотен.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: innuendo
Категория: Лични дневници
Прочетен: 500432
Постинги: 111
Коментари: 1054
Гласове: 4192